Yorken i aktivitet

Yorkshireterriern är en liten pigg och lättlärd terrier som både behöver aktiveras fysiskt som mentalt. Trots sin storlek är yorken en välbalancerad, atletisk, och muskulös hund med mycket självförtroende. En vältränad yorkshireterrier kan lätt hålla samma tempo som en större hund och mår bäst vid mycket varierade aktiveringar.

Yorken klarar av de flesta hundsporter vilket många duktiga medlemmar visat under åren!

Här samlar vi de olika hundsporter där yorkar har deltagit och även SYTS topplistor för aktiva yorkar. 

 

tilirally_0904 spar_myrragregerspoke whispanroslagen_1108 1006_cayenne

SYTS Aktivitetshelgen Lerum 2015

Aktivitetshelgen i Lerum

 

I mitten av juni genomförde SYTS årets Aktivitetshelg, denna gång i Lerum utanför Göteborg. Ett femtontal yorkägare med en eller flera yorkar deltog och liksom förra året var Sofia Angleby, Heart of Gold Hundcenter, den som höll i planeringen och de flesta av aktiviteterna. 
Deltagarna kom från många olika orter runt om i Sverige, såväl från Skåne som från Småland och Stockholmstrakten, liksom givetvis från Göteborgsområdet.

lerum 2 Vi samlades på lördag förmiddag och startade  inomhus  med lite teori. Vi höll till på Lerums  brukshundklubb, där vi  hade tillgång till stora  och  härliga träningsplaner och en fin  skog,  förutom  klubbstugan med sin stora altan.
 På programmet stod bland annat tips om tricks,  klickerträning och rallylydnad, liksom agility, n  nosework  och spår. 

 Sofia gick igenom en del ”enklare”övningar, som  vi alla  sedan fick pröva på.

 

lerum 4

 Bland annat fick vi lära hundarna att gå i en åtta runt våra ben, dansa och att ställa framtassarna på våra fötter och sedan hänga med när vi själva rörde oss framåt. m.m.
Alla hundar med deras mattar och hussar deltog med liv och lust i övningarna. Det var faktiskt inte så svårt som det såg ut vid en första anblick!

    

lerum 1 

 

 

 Att använda klicker för att förstärka exaktheten  när hunden gör rätt, är mycket effektivt, men  ack så svårt! Dvs svårt för matte och husse. Här  gäller det att första träna utan hund, eftersom  hunden snabbt lär sig att den gör rätt precis när  klicket kommer, inte sekunden före eller efter...  Annars belönar vi ju fel saker. Inte så enkelt för  oss tvåbenta, alltid.

 


lerum 3

Sedan var det dags för lunch och alla tog för sig med god aptit. Man blir hungrig av att träna och koncentrera sig… Vi hade mycket god hjälp i köket av Bernice Undén och min goda vän och träningskompis Britt Lund. Britt har ingen york men väl flat coated retriever, så vi tränar ofta tillsammans, inte minst viltspår. En stor eloge till ”kökspersonalen”!

 

lerum 5 

 

 Efter lunch var det så dags för Rallylydnaden.  Sofia, som för övrigt även är domare och  utbildare av domare i rallylydnad, gick först  igenom vad det handlar om och förklarade  principerna med

 alla skyltar på en bana. Sedan fick vi öva på  några skyltar och genomföra en liten bana, förr  att känna på hur det fungerar.

 

 

Så var det dags för välbehövlig fika och  avkoppling för två- och fyrbenta, innan lördagens sista träningspass, agility. Tin Christensson från  Svedala, höll i denna programpunkt och tillsammans med Iza, som egentligen heter Caroli Corona Diamonds on my mind och är uppfödd av Carin Hillman, visade hon hur olika hinder skulle hanteras och hur banan skulle genomföras, sedan fick vi alla pröva själva.

lerum 7

Tin var också noga med att förklara vikten av att aldrig låta hundarna själva gå upp på
höjdhindren/balanshindren utan noggrann tillsyn, så att de inte skulle kunna ramla ner och skada sig. Likaså att valpar och unga hundar självklart inte ska hoppa några höjder, det viktiga är ju 
att ta sig över, oavsett om det är fem centimeter eller mycket högre. Stort tack, Tin! Du kan läsa mer om Tin och Iza i nr 2/2015 av YT.
Till kvällen beställde vi pizzor från en närbelägen servering och trots en del felleveranser smakade det gott och vi var nog alla trötta och nöjda efter första dagens träning. Vi passade också på att ha ett lotteri och många fina priser delades ut.

 

 

  

 


lerum 6 På söndagen startade vi med att få en  första inblick i den nya populära  aktiviteten  NoseWork. Detta är en sport  som snabbt  fått fler och fler utövare och  den har en del  likheter med andra  färdigheter, där det  gäller för hunden att  urskilja en viss doft  och markera för  husse/matte var den  hittar något. Vi  gjorde några förberedande  övningar och  de allra flesta hundarna var  helt med på  noterna och tyckte det var  mycket  spännande att verkligen få  använda sin  nos på detta vis.

 lerum 8När vi fått lite mat i oss igen var det så dags för helgens sista aktivitet, blodspår. Sofia instruerade och förklarade och lämnade ut blod(mjöl) i droppflaska och rådjursklöv till förarna. Sedan gick vi ut 
och alla ekipage fick hjälp att lägga var 
sitt spår i markerna runt brukshundsklubben. 


Under tiden fick hundarna snällt vänta vid stugan. När spåren legat till sig en stund så fick var och en gå sitt spår. 

lerum 9

 Varje ekipage fick instruktioner under  spårets gång, så att de skulle förstå och  lyckas komma fram till målet, dvs klöven.  Det är ju inte alla hundar som tycker att en  klöv är höjden av lycka, men ligger det en  härlig godbit på klöven förändrar det ju  saken! En del av yorkarna blev dock  mycket förtjusta i sin funna klöv och ville
 knappt lämna den ifrån sig!

 

lerum 11

 

 När sedan yorkarna var behagligt trötta efter två dagars koncentration och övningar ihop med sina nyvunna träningskompisar, var det dags för de ägare som så ville att få hjälp med kloklippning och trimning av öron mm. Bernice hade med sig verktygen som behövdes och snart hade många
av yorkarna fått till synes både mindre öron och nättare tassar med kortare klor!

 

 

lerum 10


 Vi avslutade söndagen med en uppsummering  samtidigt som vi passade på att äta lite innan  hemfärden. Alla sade sig vara mycket nöjda med  helgen och trots att yorkarna varierade i ålder från  valpar till äldre, var alla lika ivriga att testa de  olika aktiviteterna, även om åldern givetvis delvis  avgjorde nivån på träningen och aktiviteterna.


 

 

 

 

lerum 12

 

 Stort tack till alla som deltog och gjorde helgen till en riktigt positiv upplevelse och ett extra stort tack till
Sofia som höll i alla trådar och såg till att allt fungerade så bra! Vi hoppas så klart på en fortsättning även nästa år, var vi träffas då får vi återkomma till.

 

 

 

 

 

                      Text: Anita Skoglund Foto: Maria Ericsson, Birgitta Lilja & Per Balte.

 

stort-collage

 Aktivitetshelgen i Lerum bjöd på såväl olika övningarsom
lite välbehövlig vila mellan de olika träningspassen.

SYTS Aktivitetshelg Jakobsberg 2014

SYTS Aktivitetshelg i Jakobsberg 14-15 juni 2014

Denna helg fick vi Yorkfantaster en möjlighet att testa olika
aktiviteter som vi kan göra tillsammans med våra Yorkar.

Vi alla vet att Yorken är en mycket intelligent och aktiv hund som
behöver stimulans.

På initiativ från Sofia Angleby "Heart of Gold" fick vi under hennes
ledning och fantastiska planering utöva flera olika hundsporter.

Vi började med klickerträning som gick över till Sofia's främsta gren
Freestyle där vi skulle lära våra hundar tre olika trix som skulle
sättas samman. Rekommenderas till middagsunderhållning hemma!

Efter en god lunch var det dags för rallylydnad och agility. Vi var
uppdelade i 2 grupper för att alla skulle få möjlighet att träna.
Agilitystjärnan Lena Samuelsson med sin Whispan delade med sig av
sina kunskaper och det var många som jobbade hårt med alla hinder.
Rallylydnad som även den är Sofias gren är en form av lydnadstävling
där man skall läsa på skyltar och få hunden att göra uppgiften och
sedan gå till nästa skylt. Passar de flesta!

Sedan var alla helt slut, både tvåbenta och fyrbenta......

Vi hade en trevlig middag tillsammans på kvällen och Anita Skoglund
sålde massor med lotter....

Dag 2 var det allvar, först teori hur man lägger viltspår och
personspår. Sedan åkte vi ut till skogen och genomförde spårningen, även vi som
var noviser.

Sista grenen var simning med picnic vid Mälarens strand.

Ett stort och innerligt tack till samtliga deltagare som gjorde denna
helg minnesvärd! Vi hade många långväga medlemmar som kom med husbil
eller husvagn. Särskilt tack till Sofia som skall ha all heder för
sitt engagemang.

 

 

 

Marthe Norström
 
Kvällen middag 2

Info från Sofia 1

bild 3

bild 1

Agility